Bouwers en aannemers

« Terug Start

Een vijver aanleggen

Gepost op

Een vijver aanleggen in uw tuin creëert altijd een bron van rust en schoonheid in uw tuin. Een vijver aanleggen is niet alleen een put graven en er enkele vissen in zetten. U moet bij de aanleg van een vijver rekening houden met een aantal kenmerken van uw tuin zoals de aard van de bodem, de oriëntatie, de nabijheid van bomen en struiken, en de beschikbare oppervlakte.


Een vijver ontwerpen

Vooraleer u met het ontwerp begint moet u eerst de ideale plaats in uw tuin bepalen, zodanig dat u optimaal kan genieten van uw vijver. Legt u die ver in de tuin, of naast het terras, zodanig dat de vijver ook zichtbaar is vanuit de woonkamer? Een vijver is een biotoop van vissen, planten en insecten en moet voldoende zonlicht krijgen. Toch moet ook 50 % van de oppervlakte moet een deel van de dag in de schaduw liggen. De vorm van de vijver hangt af van uw persoonlijk smaak. De afwerking rond de vijver zal ook een grote invloed hebben op het uitzicht van uw vijver.


Een natuurlijke of kunstmatige vijver aanleggen

Als het peil van het grondwater in uw buurt vrij hoog is, kunt u kiezen om een natuurlijke vijver aan te leggen. Bij een natuurlijke vijver kunt u grondwater oppompen en laten terugvloeien om de vijver op peil te houden. Als de wand van de natuurlijke vijver uit zware kleigrond bestaat, kunt u de waterplanten tegen de wand zetten en zal het binnensijpelende water op natuurlijke wijze gezuiverd worden. Als een natuurlijke vijver aanleggen voor u geen optie is, kunt u gebruik maken van polyester, beton, EPDM-rubber of pvc. Dit laatste is het goedkoopste maar is niet zo duurzaam omdat het heel gevoelig is voor uv-stralen en na enige tijd gaat barsten. EPDM rubber kost heel wat meer maar zal ook langer meegaan. Het houdt ook de wildgroei van de wortels van waterplanten tegen. U kunt natuurlijk ook voor een kant-en-klaar pvc vijver kiezen. Een pvc vijver is perfect waterdicht en perforatie van de wand is praktisch volledig uitgesloten.


De graafwerken

Bij de graafwerken voor uw vijver zal een groot volume aarde moeten verplaatst worden. Het is nuttig om rond de vijver voldoende ruimte te laten om eventueel een kleine graafmachine te kunnen gebruiken. Een deel van de opgegraven aarde kunt u gebruiken om een verhoogde berm aan te leggen rond uw vijver. Als u daar een klein stroompje of watervalletje op uitwerkt, zal uw vijver noch meer charme krijgen door het rustgevende geluid van het stromend water. 


Vissen en planten

Een vijver met vissen heeft ook een filtersysteem en een pomp nodig. U zult er bij de aanleg moeten aan denken om de nodige waterdichte elektrische aansluitingen te voorzien. Kies voor sterke vissen die weinig verzorging nodig hebben. Koi's zijn heel mooi maar zeer gevoelig voor ziektes en de waterkwaliteit moet perfect zijn. Voorzie ook voldoende ruimte voor waterplanten. Van waterlelies is bekend dat hun wortels een goede zuurstofleverancier zijn. Vermijd vooral woekerende waterplanten. De rand van de vijver kunt u afwerken met planten of tegels. Dit hangt af uw persoonlijke smaak.

Wilt u deskundig advies inwinnen voor het aanleggen van uw vijver? Kijk dan op Van der Haar Waterprojecten voor meer info.


Delen