Bouwers en aannemers

« Terug Start

Glas plaatsen

Gepost op

Het plaatsen van glas

Een ongelukje zit in een klein hoekje en voordat je het weet, gaat er een bal door je ruit of valt er een fiets door de ruit van de deur, het kan zomaar gebeuren. Je kunt dan een glaszetter inhuren, die er nieuw glas in kan plaatsen. Kijk bijvoorbeeld op De Glasspecialist. Maar wanneer je ruit niet al te groot is, zou je ook kunnen proberen zelf glas te plaatsen. 


Soorten glas

het zelf plaatsen van glas is eigenlijk alleen aan te raden voor enkel glas. Dat is makkelijk te snijden en te zetten. Dubbele beglazing zou eventueel ook kunnen, als deze reeds kant en klaar in de spouw zit. Mocht je nog ruiten met enkele beglazing hebben is het voor de isolatie zeker aan te raden om deze te vervangen door dubbele beglazing. Daarnaast bestaat er tegenwoordig ook driedubbele beglazing. Let wel op als je dit soort glas gaat plaatsen, het kozijn de zwaarte aankan. Er bestaat ook nog hoogrendementsbeglazing. Hierbij wordt een coating aangebracht in dubbele beglazing, die voorkomt dat de warmte, die door de zon is opgevangen, de woning niet zo snel verlaat en dus functioneert als goede isolatie. Er bestaan nog wel andere soorten glas, maar vaak gebruikt voor specifieke doeleinden, zoals geluidswerend glas, zelfreinigend glas en veiligheidsglas. Met deze soorten is het aan te raden dit glas te plaatsen door experts.


Hoe zelf glas te plaatsen? 

Deze kleine instructie voor het plaatsen van glas, betreft alleen enkel glas. Het belangrijkste gereedschap wat je nodig hebt als je glasplaat nog niet op maat is, of als er uitsparingen ingemaakt moeten worden is een glassnijder.

Snijden van het glas - Leg het glas op een gladde schone ondergrond en ontvet het glas met brandspiritus, zodat de glassnijder meer grip krijgt. Meet de afstand die je wilt snijden en markeer deze met een potlood. Leg daarna de liniaal langs de snijlijn, met een afstand van ongeveer 3mm. Dit is de ruimte die het snijwieltje nodig heeft. Houd de glassnijder strak tegen de liniaal en begin met snijden. U draait daarna het glas om en doet hetzelfde aan de achterkant. Leg de glasplaat op een tafel of plank met de snijlijn op de rand en breek het voorzichtig af. Met behulp van de glassnijdertandjes kunt u oneffenheden wegwerken.

Het plaatsen van glas - Verwijder het oude glas of glasscherven, spijkers en stopverf uit de sponning en reinig de sponning met brandspiritus. Breng op de sponningbodem een dunne laag stopverf aan. Leg de glasplaat in de sponning, op de nieuwe aangebrachte laag stopverf. Klop speciale nageltjes zonder kop in sponning zodat het glas blijft zitten en breng aan de randen een nieuwe laag stopverf. Na enkele weken kunt u de stopverf overschilderen.


Delen