Bouwers en aannemers

« Terug Start

Asbestverwijdering: een belangrijke zaak

Gepost op

Asbest komt nog relatief veel voor. Hoewel in Nederland de regelgeving erg streng is en er al snel mensen in witte pakken met maskers opduiken zodra er asbest gevonden is, zijn er in de meeste landen in Europa veel minder strenge regels. In Frankrijk en Spanje bijvoorbeeld komt asbest zo veel voor dat je het met regelmaat op straat kan zien liggen. De oude huizen hebben nog asbest panelen, asbest daken en op momenten dat deze van het dak vallen door bijvoorbeeld een sterke storm, kijkt niemand er naar om als het op de hoek van de straat op een hoop gegooid is. Nederland daarin tegen heeft dus erg strenge regelgeving omtrent asbest. Kom je asbest tegen in je huis, vraag je jezelf misschien af: moet ik nu gelijk de mannen in witte pakken laten komen of kan ik dit zelf veilig verwijderen. Om hier antwoord op te geven, lees je hieronder een kleine samenvatting van de regels omtrent asbestverwijdering.

Asbestverwijdering bij een asbestdak zelf doen

Heb je een asbestdak dan kan en mag je dit zelf verwijderen. Hiervoor moet wel een melding gemaakt worden aan de gemeente. Belangrijk is om eerst de staat van het dak te beoordelen en de grote ervan. Is het dak namelijk beschadigt dan mag je dit niet meer zelf verwijderen, het risico voor de gezondheid is dan te groot. Wanneer het dak groter is dan 35 vierkante meter is het ook niet meer toegestaan om zelf de asbestverwijdering uit te voeren. Kleinere en niet beschadigde daken mag je dus wel zelf verwijderen. Belangrijk is dat je hierbij zorg draagt dat je het dak (dakdelen met asbest) niet beschadigt. Zagen en boren is gevaarlijk en dit dien je ten alle tijden te voorkomen. Haal de delen voorzichtig weg, intact en verpak deze in plastic zakken. Draag hierbij een kap voor de mond en neus, hoewel asbest zo klein is dat het makkelijk door een mondkap heen komt helpt het toch iets om deze kap te dragen. Voorkom dat het asbest breekt, opwaait met wind of de stof in de luchtwegen komt. Een geringe blootstelling zal niet meteen voor gezondheidsproblemen zorgen, dagelijkse aanraking echter wel vandaar dat je kleine daken zelf mag verwijderen.

Asbestverwijdering laten doen door een bedrijf  

Is je dak groter dan de 35 vierkante meter of beschadigd dan moet je verplicht een bedrijf laten komen om de asbestverwijdering voor je te doen. Heb je dakleien, dan mag je dit ook niet zelf verwijderen en moet er ook een bedrijf aan te pas komen. Op bedrijfspanden moet alle asbest ook altijd door een bedrijf worden verwijderd. Het bedrijf moet gecertificeerd zijn om het asbest te mogen verwijderen. Vaak informeert het bedrijf de gemeente over de verwijdering. Vraag dit echter altijd na. Je bent zelf namelijk verantwoordelijk voor de melding, ook als je een bedrijf inschakelt.


Delen