Bouwers en aannemers

« Terug Start

Asbest laten verwijderen: hoe pakt u dit grondig aan?

Gepost op

Wanneer je thuis of in je bedrijfspand te maken hebt met asbest in bouwmaterialen, zoals in daken, dan moet dit in principe verwijderd worden. Zeker als de asbest in contact staat met de buitenlucht (dus in daken zit), dient dit gevaarlijke materiaal voor de veiligheid en vanwege overheidswetgeving voor 2024 verwijderd te zijn. Zit de asbest bijvoorbeeld in de vensterbank en is het onbeschadigd? Dan ben je niet verplicht om het weg te laten halen. Maar welke stappen moet je doorlopen bij het asbest laten verwijderen? Welke plichten en eisen gelden er voor asbestsanering? Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij asbestverwijdering door een saneringsbedrijf? Met onderstaand stappenplan pak je asbest laten verwijderen correct en professioneel aan.

Het lokaliseren van de asbest

De eerste stap bij asbestverwijdering is om vast te stellen of en waar zich asbest bevindt. Omdat asbestgebruik sinds 1994 wettelijk verboden is in de bouw, kun je er bij woningen, panden en bedrijfsgebouwen die na die tijd zijn gebouwd vanuit gaan dat er geen asbestplaten aanwezig zijn. Bij oudere huizen en bouwconstructies bestaat dit risico dus wel. Schakel bij vermoedens van asbest een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in om het pand te inspecteren. De weghaalverplichting door een saneringsbedrijf geldt voor oppervlaktes met asbestmateriaal die groter zijn dan 35 m2, als er sprake is van leidakpannen of als het materiaal met asbest dermate beschadigd of gevaarlijk is dat er gevaarlijke gezondheidssituaties kunnen ontstaan. Zoek via internet een erkend saneringsbedrijf bij jou in de regio. Er wordt dan een afspraak gemaakt en het bedrijf inspecteert waar asbest zit en om welke hoeveelheden het gaat. Op basis van de bevindingen wordt door de saneerder een asbestinventarisatierapport opgesteld met een plan van aanpak. Het betreffende bedrijf kan voor jou de verplichte sloopmelding bij de gemeente indienen.

Het verwijderen van de asbestplaten of -lagen

De volgende stap is het daadwerkelijk laten weghalen van de asbest. De onderneming die je hebt ingeschakeld, vraag hiervoor altijd meerdere offertes op voor de beste deal, maakt een afspraak om de asbest te laten verwijderen. Zorg ervoor dat er rond het dak voldoende ruimte is voor een steiger en informeer ook buren en directe omwonenden over de geplande asbestsanering. De omgeving wordt namelijk tot een bepaalde afstand afgezet met linten. En ook is het fijn als het saneringsbedrijf ruimte heeft om hun werk goed uit te voeren.

De afwikkeling van de sanering

Bij saneringen door een professional zorgt het bedrijf er zelf voor dat het asbestafval verwijderd wordt en wordt afgevoerd naar de stort. Verder krijg je altijd een saneringsverslag van het bedrijf, dat je kunt gebruiken als bewijsmateriaal. Dit soort rapporten is bijvoorbeeld handig als je je woning verkoopt of een dakkapel wilt aanbouwen.


Delen